Hemijski piling

Hemijski piling

Hemijski piling je medicinski estetski tretman koji podrazumeva nanošenje jedinstvene kombinacije rastvora različitih kiselina na kožu lica ili druge regije na telu. Posledično, ovi hemijski agensi utiču na biorevitalizaciju i regeneraciju kože, tako što podstiču stvaranje kolagena i elastina, čineći kožu mlađom i svežijom.

Hemijski pilinzi su sve popularniji kozmetički tretmani, kako zbog efekata koji imaju na kožu lica, tako i zbog široke lepeze izbora različitih vrsta hemijskih pilinga. Hemijski pilinzi se najčešće sprovode na koži lica, na vratu, šakama, rukama. Mogu biti površinski, srednje duboki i duboki hemijski pilinzi. Odabir jedne od tri vrste pilinga zavisi u odnosu na efekte koji se žele postići na koži.

Hemijski pilinzi u Estetskom centru Barović

BIODROGA MD™ hemijski pilinzi su prvi izbor dermokozmetičkih tretmana za različite probleme kože. Zahvaljujući pažljivoj selekciji kisjelina i njihovih koncentracija postižu se impresivni rezultati u ciljanim tretmanima i kod različitih tipova kože. Nečista koža, hiperpigmentacije, proširene pore su samo od nekih stanja koja se mogu tretirati hemijskim pilingom. Kombinacija Kiselina i Micro-Needling-a je poseban koncept kozmetičkih tretmana kod ožiljaka, naročito onih nastalih od akni. Micro-Needling stimuliše reparatorne mehanizme kože i sintezu kolagena. Duboki ožiljci postaju plitki, a njihova vidljivost se postepeno smanjuje. BIODROGA MD kiseline sa kojima postižemo dobre rezultate su sledeće:

Alfa-hidroksi-kiseline (glikolna kiselina) i njihove koncentracije:
● AHA acid 20%
● AHA acid 30%
● AHA acid 40%
● AHA acid 50%

Ciljane kiseline:
● SENSITIVE PH 3,0 Lactic acid 20% + lactobionic acid 8%
● IMPURE SKIN pH 2,0 Salycilic acid 2% + glycolic acid 5% + lactic acid 10%
● ANTI-AGE pH 3,0 glycolic acid 30% + 0,25 % retinol

BIODROGA MD Tretman kiselinama je tzv. površni hemijski piling lica. To znači da one djeluju u površnim djelovima epidermisa. Dubinski pilinzi, bilo mehanički bilo hemijski, jedino se izvode od strane doktora. Postižu se impresivni rezultati u ciljanim tretmanima kod nečiste kože, hiperpigmentacije, smanjivanja pora i mnogih drugih stanja koja se mogu tretirati.

Koji hemijski pilinzi postoje - neke od vrsta

Postoje različite vrste hemijskih pilinga a najčešće se dele na osnovu kriterijuma dubine prodiranja hemijskih supstanci u kožu kao i problema na koži koji se želi rešiti. Na osnovu dubine prodiranja hemijskih agenasa u kožu, postoje površinski, srednji i duboki hemijski pilinzi.

U zavisnosti od stanja i tipa kože, za teže probleme koristi se dublji hemijski piling a za lakše probleme, prevenciju i lepši ten lica koristi se površinski hemijski piling koji ne prodire duboko ispod površinskog sloja kože. Oni se takođe razlikuju po vrsti i koncentraciji hemijskih supstanci od kojih je hemijski piling napravljen, ali i od ph vrednosti istog.

Retinol piling

Hemijski piling sa retinolom je dobro poznat svim ljekarima i dugo se primjenjuje u antiejdžingu. Retinol je derivat vitamina A i zlatni je standard u podmlađivanju kože jer stimuliše stvaranje novog kolagena, smanjuje fotostarenje kože, usporava starenje kože lica i ublažava hiperpigmentacije.

Bitno je napomenuti da retinol stimuliše sve procese odgovorne za obnavljanje kože. Djeluje u dermisu i u epidermisu, a vidljivi učinci djelovanja retinola na kožu primjećuju se već nakon nekoliko dana primjene.

U Estetskom centru Barović koristimo profesionalni piling koji sadrži veliku koncentraciju retinola i sa njim podstičemo eksfolijaciju i poboljšanje izgleda sitnih linija i bora, zategnutu i čvrstu kožu i svjetliji ujednačeniji i ljepši ten. Retinolški piling je vrlo učinkovit tretman koji će sigurno donijeti rezultate koje očekujemo!

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina pripada beta hidroksilnim kiselinama i jedna je od najčešćih sastojaka ljekovitih preparata koji se bave uklanjanjem akni i drugih problema sa kožom lica i ostalih regija. Između ostalih, u ove probleme se ubrajaju i psorijaza, perut i seboreja, bradavice, kao i pojedine kožne infekcije.

Hemijski piling salicilnom kiselinom predstavlja tretman kojim se takodje poboljšava i oporavlja kvalitet kože. Efekti ove vrste pilinga još uvek predstavljaju najčešće rešenje za postizanje efekta podmlađivanja.

Za razliku od efekata koje imaju alfa hidroksilne kiseline, kojima pripada i glikolna, salicilna kiselina ima daleko veći efekat na kožu jer prodire dublje u kožu lica i pored hemijskog pilinga kože ima i druge efekte.

Ono što salicilna kiselina radi koži je eksfolijacija, jer uklanja spoljašnji sloj kože kako bi uklonila mrtve ćelije i ostale elemente koji zapušavaju pore. Pritom, ona prodire u dublje slojeve kože i potpomaže rastvaranje masti i lipida. Osim toga, ona i pospešuje hidrataciju lica, te je jedan od najboljih tretmana za vašu problematičnu kožu.

Broj hemijskih pilinga koje je neophodno sprovesti zavisi od efekata koji se žele postići kao i samog stanja kože pacijenta. Neki prosječan broj tretmana koji je potreban za dobijanje željenih rezultata je između četiri do šest tretmana. Nakon sprovedenog pilinga, koža postaje glatka, mekana, hidrirana.

 

Viber image 2022 06 06 13 29 07 498

Kojična kiselina

Ova kiselina je nus-proizvod fermentacije sakea. Najviše se koristi za izbjeljivanje kože i posvjetljavanje pigmentacijskih fleka, kao i za smanjenje posledica od zračenja i zagađenja.

Kojična kiselina blokira aktivnost enzima tironaze u stvaranju melanina i tako sprečava formiranje hiperpigmentacija.

TCA ( trihlosirćetna) kiselina

Piling ovom kiselinom igra glavnu ulogu u tretiranju akni i ožiljaka od akni. Daje odlične rezultate i u liječenju strija, ožiljaka, staračkih fleka, hiperpigmentacija, generalno u anti-agingu i doprinosi sviježijem izgledu lica. U zavisnosti od koncentracije kiseline, ovaj piling može biti duboki ili srednje duboki. U skladu sa stanjem i problemom kože lica koji se tretira koristi se TCA kiselina u koncentraciji od 15% do 80%.

Fenolni piling

Donosi najkonkretnije i najvidljivije promjene u odnosu na ostale pilinge. Ovo je ozbiljan tretman koji izvodi isključivo ljekar. U pitanju je piling koji prodire u dubinske strukture kože. Zbog jakog dejstva može da ima i jake nuspojave u vidu promjena na koži i potkožnom tkivu.

Kako izgleda hemijski piling lica?

Kako će konkretno izgledati tretman hemijskog pilinga i koliko će trajati, zavisi pre sve svega od vrste i problema koji se hemijskim pilingom tretira, kao i regije na koju se ovaj piling primenjuje - da li je u pitanju koža lica, ruku i dr. Međutim, postoje ustanovljeni univerzalni koraci koji se primenjuju nezavisno od toga o kom tretmanu se konkretno radi.

Pripreme za hemijski piling i sam tretman

Pre nego što se odlučite za hemijski piling, obavezna je konsultacija sa lekarom u estetskom centru. Kada vas lekar posavetuje u vezi ovog tretmana, da li je potrebno da ga radite kao i koju vrstu da izaberete, reći će vam i ono čega je neophodno pridržavati se najmanje nedelju dana pre hemijskog pilinga. Uglavnom su to saveti poput izbegavanja laserskih tretmana, bilo kakve epilacije, hirurških intervencija itd.

Na dan tretmana, lekar će testirati vašu kožu odnosno koliko je osetljiva na date supstance iz mešavine za hemijski piling. Nakon toga, ukoliko je sve u redu, sledi čišćenje kože specijalnim preparatima. Kada se koža osuši i kada je potpuno čista, nanosi se piling koji se maksimalno drži do deset minuta na koži lica. Posle toga, sledi nanošenje maski i umirujućih krema na lice koje se drže još dvadeset minuta. Poslednji korak je nanošenje kreme za visokim zaštitnim faktorom.

Hemijski piling oporavak

Oporavak nakon tretmana hemijskog pilinga različit je u zavisnosti od vrste pilinga, kao i od problema na koži koji se tretira. Površinski hemijski piling ne zahteva skoro nikakav oporavak, dok srednje dubok i dubok hemijski piling koji u svom sastavu imaju jače kiseline, zahtevaju pridržavanje određenih pravila nakon tretmana.

Kada završite hemijski piling, dobićete sve neophodne instrukcije kojima ćete se voditi kako bi efekti hemijskog pilinga bili najbolji. Neki od univerzalnih savjeta su:

  • Ne ljuštite kožu koja se peruta,
  • Najmanje dva mjeseca nakon tretmana svakodnevno koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom,
  • Ne izlažite se direktnoj sunčevoj svjetlosti izbjegavajte bazene,solarijum i saune,
  • Ne podvrgavati se nikakvim drugim intervencijama ili tretmanima oko dve nedelje nakon hemijskog pilinga.

Koliko tretmana je potrebno?

Broj tretmana zavisi od stanja kože i tipa problema koji se tretira. Ukoliko je cilj pilinga čišćenje kože, može biti dovoljan jedan tretman, dok će za uklanjanje ožiljaka od akni, fleka, hiperpigmentacija i za zahlađivanje bora biti potrebna tri do pet srednje dubokih ili dva do tri duboka pilinga.

Koje je najbolje vrijeme za hemijski piling

Površinski pilinzi mogu se raditi tokom cijele godine. Srednje i duboke pilinge najbolje je raditi u jesen, zimu i rano proljeće, jer su tada sunčevi zraci slabijeg intenziteta.

Hemijski piling iskustva

Iskustva govore da hemijski piling u većini slučajeva reši problem zbog kog je i rađen, efekti su vidljivi nakon nekoliko dana a rezultati naravno zavise od vrste kiseline odnosno vrste hemijskog pilinga za koju ste se opredelili.

Rezultati hemijskog pilinga su sledeći (u odnosu na vrstu pilinga i problema sa kožom):

● Ujednačava ten, briše fleke, melazme i hiperpigmenatacije;
● Uklanja staračke pege sa lica, šaka, vrata, dekoltea;
● Uklanja fotooštećenja;
● Popravlja kvalitet i teksturu kože;
● Sužava proširene pore na koži lica;
● Koža je dubinski čistija;
● Reguliše lučenje sebuma i tako preventivno djeluje na razvoj akni, bubuljica, mitisera na
koži lica;
● Uklanja akne i ožiljke od akni;
● Koža je oslobođena ožiljaka od strija;
● Antiage efekat: zateže i podmlađuje kožu, uklanja fine linije i sitne bore, koža izgleda
lepše;
● Podstiče sintezu kolagena i elastina;
● Čista, pilingovana koža omogućava bolju apsorpciju preparata za njegu i njihovo
prodiranje u dublje slojeve kože.

Zakažite besplane konsultacije u estetskom centru Barović i dogovorite termin za svoj hemijski piling sa dr Aleksandrom Barović!


Ostale usluge tretmana lica