lipoliza

Lipoliza

Topljenje masti ili lipoliza je procedura za reoblikovanje tijela i uklanjanje lokalizovanih masnih naslaga na odredjenim regijama. Često je jedini način za eliminaciju lokalizovanih, tvrdokornih jastučića, koji se teško uklanjaju vježbanjem i dijetama.

Lipolizom se uklanjaju naslage na stomaku, bokovima, butinama, nadlakticama, podbratku, regiji unutrašnje strane koljena itd.

Ova medicinska procedura se radi nakon uvida u zdravstveno stanje pacijenta. Najbolji rezultati postižu se kod osoba sa normalnom ili blago povećanom tjelesnom masom.


Supstance koje tope masti su fosfatidil holin i deoksiholati tj. soli žučne kiseline koje su normalni sastojak u organizmu i učestvuju u metabolizmu masti. U sastav lipolitičkih koktela vrlo često ulazi i kofein koji eliminiše vodu iz ćelija i L karnitin zadužen za transport masti i razgradnju masnih ćelija procesom beta oksidacije. Biljni ekstrakti kao što je ekstrakt artičoke djeluju diuretički i vazokonstriktorno. Omogućavaju bolju limfnu drenažu, pospješuju eliminaciju štetnih supstanci i detoksikaciju organizma.

Viber image 2022 06 06 15 58 50 477

Nakon odredjivanja regija koje će se tretirati, injekciono se ubrizgavaju supstance za lipolizu. Tretman traje oko 30 minuta i nije bolan jer se upotrebljavaju tanke i tačno odredjene igle u ove svhe. Količina materijala za razgradnju zavisi od regije i rezultata koje želimo postići. Najčešće je potrebno uraditi seriju od 3 do 5 tretmana. Razmak izmedju dvije intervencije ne  bi trebao biti kraći od tri nedelje. Kompletnom destrukcijom masnih ćelija izbjegava se jo-jo efekat. Nakon tretiranja regija lipoliticima, ne treba zaboraviti na limfnu drenazu,Ballancer Pro aparatom ili Weyergans SPM tretmanom, koja se radi trećeg dana kako  bi se efikasno eliminisale otopljene masti i spriječila njihova preraspodjela i zadržavanje.

Ukoliko je potrebno, lipoliza se kombinuje sa drugim procedurama. Na primer, mogu se dodati kokteli za redukciju celulita ili za zatezanje kože u cilju postizanja što očiglednijih i bržih rezultata. Nakon toga, kada se tijelo dovede u odličnu formu, usvajanjem zdravih životnih navika, povećanom fizičkom aktivnošću i balansiranom ishranom, željeni rezultati se održavaju na duže staze.

Prednost ovog načina reoblikovanja tijela je u minimalnoj invazivnosti. Nije potreban dug vremenski period oporavka kao što je slučaj sa hirurškim intervencijama. Takodje, izbjegava se mogućnost pojave neravnina i ožiljaka.